Rickard har två döttrar, Anna Åström, skådespelerska,

och Vera Åström Rune.

Några tonår i en frikyrka gav honom den rutin han behövde för ett yrkesliv som musiker. I Gileadkyrkan blev han snabbt pianist i Jazz- och popgruppen, pensionärssångarna, barnkören och en tjejgrupp som spelade folkmusik.

Efter naturvetenskapligt gymnasium började R på Musikhögskolan 1983. Till en början lite besviken. Han hade ju hört om 70-talet och  Sämus. Hur det jammades på nätterna. Hur det tex var omöjligt att ha körsång på onsdagar eftersom sångarna hade gått  i primalterapi kvällen innan. Stormöten. 80-talets elever hade slips och ville helst inte höra några djupa låtar, ha "jobbiga" diskussioner eller vara med på avslappning. R fann en själsfrände i Niss Kerstin, de flyttade ihop och bildade ett band med Rickards svägerska.

START     DATES     BIO     MEDIA     PRESS       KONTAKT

Rickard Åström

Musiker, kapellmästare, kompositör

CV

 

Biografi

Rickard föddes 9 December 1964 i Lund. Efter ett halvår var det dags att dra till Rom där pappa blev föreståndare för Svenska institutet. Efter några år i Italien blev det Göteborg där pappa blev professor men Rickard återkom ofta till Medelhavet för att delta i utgrävningar med sin pappa och internationella team i Grekland och på Cypern.

Hemma i Göteborg hade Mormor ett piano som tilldrog sig Rickards intresse. Särskilt spännande var det när mormor dammsög och den lille R kunde skapa klanger kring en bordunton. Rickard började ta pianolektioner och så småningom strömmade Chopin och Beethoven ut över grannskapet i Örgryte. Rickard älskade att improvisera, blev exalterad av att spela och drömde om att skriva symfonier.

-Vi ska turnera i Usa, sa Kerstin en dag. De andra gapade men några telefonsamtal senare var kontakterna tagna och 4 veckor bokades upp från kust till kust. Det blev spelningar på TV, radio, svenskbygder, jazzklubben Village Gate i New York mm. och redan samma höst (1989) blev de inbjudna tillbaka. 

Rickard var gäst på Månskratt, Grammisbelönat album med Groupa och Lena Willemark 1990. En turné senare blev han tillfrågad att vara med i den nu över 30-åriga folkmusikgruppen. Det blev turnéer i Europa, Indien, Island och Usa. Klaviaturer var ett relativt nytt instrument inom den nordiska folkmusikvärlden. Han fick hitta ett helt nytt spelsätt och många folkmusiker i andra länder säger sig vara influerade av hur Groupa närmar sig folkmusiken. Totte Matsson från Hedningarna var med i många år liksom Sofia Karlsson som slagit igenom med Svarta ballader mm. Terje Isungset lärde dem släppa arrangemangen och lita på nuet. Ett lyssnande och kommunicerande som blev ett av gruppens trademark.

Mer folkmusik blev det med Gunnel Mauritzson Band. Hans Kennemark, Anders Hagberg och Roger Tallroth från Väsen, var några av Rickards medmusikanter på skivor och internationella turnéer.

Rickard tog med sej idiomen om lyssnande och kommunicerande när han kompade och var kapellmästare bakom artister som Brita Borg, Lill-Babs, Peter Jöback, Nils Landgren, Lagaylia Frazierm fl.

Under 00-talet gjorde Rickard karriär inom musikteater och musikal. "Stoppa världen" blev en succé hos både kritiker o publik, Rickard fick dirigera "Skönheten och Odjuret" på stora scenen på Göteborgsoperan, han gjorde den Musikaliska bearbetningen och spelade The Rocky Horror show och har skrivit musiken till en hel föreställning för Göteborgsoperan, "Erik och Eva". Hoppade in som Kapellmästare med Peter Jöback i "Cabaret" och ledde den nyskrivna Grymt på Göteborgsoperan.

En dröm har varit att använda musiken i terapeutiska sammanhang. Att göra musik i stunden speciellt för en människas behov. Musiken kan skapa balans och hela, men också hjälpa till att släppa gamla spänningar och föreställningar. Rickard gör också musik till meditation, avslappning och dans.

Rickard är nu kompositör och musiker i ett forskningsprojekt baserat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, kroppens partitur/BodyScore, där man arbetar med att mäta musikens positiva effekter i läkeprocessen. Läs mer